Si tens algun problema per veure aquest mail, el pots veure en línia / versió web
 

News: #006





El MACBA compra pel seu fons permanent la col·lecció complerta de fotografies:

CIUTAT I FÀBRICA. Un recorregut pel patrimoni industrial de Barcelona


CIUTAT I FÀBRICA. Un recorregut pel patrimoni industrial de Barcelona
és un projecte fotogràfic de recerca i investigació de Xavier Basiana i Jaume Orpinell i consta de 68 fotografies de 85 x 65 cm. en suport paper en blanc i negre.

A partir de l'interès  d'un grup de professionals: arquitectes, enginyers, historiadors, fotògrafs... que vinculats d'alguna manera o altra amb la protecció del patrimoni industrial i coordinats per l’historiador Martí Checa, van sorgir diverses iniciatives d'estudi, valoració i difusió del llegat industrial. Una d'aquestes fou la d'elaborar un llistat on s'incloguessin les fàbriques més interessants, aquesta relació va ser la base del treball fotogràfic: CIUTAT I FÀBRICA. Un recorregut pel patrimoni industrial de Barcelona. També es feren jornades on es discutia de com protegir, difondre, restaurar aquest valuós patrimoni col·lectiu,  i en Xavier i jo com a fotògrafs ens quedava donar visibilitat, forma a una relació de noms. Calia que en les jornades, els cursets, congressos de gent interessada en l'arquitectura de les fàbriques on també hi assistien els responsables de la protecció del Patrimoni Municipal i de l'administració de Catalunya,  veiéssim de què s'estava parlant. La nostra feina era retratar, per tant, en la mesura del possible,  DIGNIFICAR  l'arquitectura industrial barcelonina.


Aquest va ser un projecte fotogràfic que vam fer conjuntament en  Xavier i jo durant molts caps de setmana de 1997 i 1998, ens trobàvem i amb els llistats de les indústries interessants,  començàvem a situar les obres per zones, després per l'orientació i finalment anàvem a fer les fotos. Vam repetir diverses vegades els itineraris.


El treball el vam fer amb una càmera de banc òptic amb plaques de 10 x 12 i en blanc i negra. Aquesta càmera corregeix perfectament les perspectives, és l'estri idoni per a la fotografia d'arquitectura, si més no a l'any 1997. Primer però, cal escollir el punt de vista i després es munta la càmera , aleshores és el moment d'acabar d'enquadrar i fer els desplaçaments i moviments necessaris per veure totes les línies rectes i paral·leles. Les càmeres de gran format tenen a la part del darrera un vidre esmerilat (que s'ha de protegir del sol amb una tela negra) on es veu amb tota claredat l'enquadrament (la imatge naturalment a l'inrevés) i facilita l'enfocament amb una precisió extrema. La visió  que es té d'un edifici a través de la càmera de plaques és molt especial. Les fàbriques, que habitualment tenen la façana grisosa, bruta per la pròpia activitat i el pas del temps, es veuen molt diferents, aquesta abstracció que les aïlla de la resta de l’entorn sembla que estigui reclamant clemència a les excavadores i veient-les una a una, sense cap acompanyant de mitgeres es poden apreciar els nombrosos i magnífics detalls que les engalanen, les formes que les fan diferents, els materials nobles que les aguanten... resta tant sols obrir l'obturador per retenir la imatge.

        Nau Ivanow Lámparas Z

 

        Exposició VOLUM! al MACBA Jaume Orpinell i Xavier Basiana al MACBA

 

        La Pegaso - ENASA Vicente Illa,S.A


El MACBA ha comprat tota la col·lecció fotogràfica de: CIUTAT I FÀBRICA. Un recorregut pel patrimoni industrial de Barcelona, el gran valor és precisament el de la col·lecció, individualment aquestes fotos tenen tant sols un valor fotogràfic, però el seu conjunt és a més un treball únic d'investigació, documentació i difusió del ric patrimoni industrial barceloní.


A més a més ara i fins el 23 d'abril de 2012 hi ha 12 fotos d'aquesta col·lecció exposades a la mostra VOLUM! al mateix MACBA.


A través del meu lloc web pots consultar la col·lecció complerta.



Taller d'iniciació a la fotografia 1r Trimestre 2012

Lloc:Centre Cívic La Barraca (La Sagrera)
Dia: Dimarts de 19 a 20:30 (de enero a marzo de 2012)
Incripcions:
A partir del 9 de genr de 2012
Més info:
info@jaumeorpinell.cat

Sessió pràctica Taller 4 Trimestre 2011


En aquesta edició

Foto de fons:
Textura Desert
Atacama (Xile)
2006




Especialitats de Jaume Orpinell

FotoGrafia
És l’àmbit dels teballs més personals, exposicions i projectes a realitzar.
-(+ info)-

FotoArxiu
Treballs amb arxius fotogràfics: exposicions, comissariats...
-(+ info)-

FotoBarcelona
Base d’imatges de Barcelona dels edificis més emblemàtics de la ciutat. 
-(+ info)-

FotoDigital
Digitalitzacions de tots tipus de plànols amb retoc digital.
-(+ info)-

FotoPaisatge
Reportages de paisatges urbans
i d’espais naturals.

-(+ info)-

FotoArquitectura
Reportatges de tot tipus d’obres i seguiment dels procesos constructius.
-(+ info)-



Arxiu de Newsletters Jaume Orpinell Fotografia
1
· 2 · 3 · 4 · 5 · 6

 

Moltes gràcies per llegir aquesta informació                                                 © 2011 Jaume Orpinell.
Per a qualsevol informació relacionada amb aquest info, adreceu-vos a: info@jaumeorpinell.cat

Si no desitja seguir rebent comunicacions electròniques de Jaume Orpinell Fotografia, fes click aquí

 
El Meu Blog