Si tens algun problema per veure aquest mail, el pots veure en línia / versió web
 

News: #004
- Continuació -
Reportatge fotogràfic d'arquitectura: pas a paslinia

A 1/4 de deu estem davant de Can Rectoret, l’obra està acabada i la brigada de neteja ha fet bé la seva feina. Fem una nova visita acompanyats en aquesta ocasió pel Raül. Tot està a punt  per inmortalitzar Can Rectoret. Hi ha edificis que per la seva situació, complexitat, tipologia arquitectònica tenen un plus de dificultat, en aquest cas no és així, no hi ha, aparentment, impediments, l’entorn es generós i ens permet situar-nos on volguem. No hi ha elements,  ni cotxes que obstaculitzin els punts de vista desitjats. És un edifici de nova planta. El dia és clar, amb molt de sol,  el cel se’ns ofereix amb un blau molt potent, no ens acompanyarà cap núvol, la sessió promet!

Muntem els equips, les dues càmeres damunt els trespeus. Primer farem les preses  exteriors,  les de les  façanes orientades a l’est i al sud-est, cal aprofitar aquest primer sol. Tenim alguns punts de vista ja preestablerts, és el resum dels nostres apunts i del resultat de les converses amb els autors de l’obra. Ens situem al lloc adequat , aleshores,  a través del visionat amb la càmera acabem d’afinar el punt exacte. Un dels moments màgics de la fotografia és quan  t’abstreus del que t’envolta i només et concentres amb el que veus a través del visor: les línies de l’edifici marquen la composició, però també ho fan les ombres que son fortes i pronunciades. L’entorn verd dels arbres també és important, així com el blau del cel. A mesura que anem entrant en l’edifici i ens l’anem fent nostre, apareixen nous possibles enquadraments, els angles i els perímetres de l’edifci varien constantment i ens ofereixen mil possibilitats, però tenim clar com el volem fotografiar, interpretar i explicar.

També volem destacar els materials emprats. La xapa perforada que filtra un % de la llum, el diàmetre dels forats escollits dóna la permeabilitat suficient, però sense oblidar la seguretat exigida. La penetració de la llum per aquests orificis produeix unes ombres molt texturades a l’interior, el resultat és espectacular,  sobretot a la sala polivalent. També les diferents tonalitats de la totxana a la façana ens permet fer jocs compositius. El taronja ens dóna la benvinguda en el hall d’entrada. Hi ha reflexos i punts de vista des de l’interior que situen l’edifici en relació al seu entorn: el Tibidabo i la Torre de Collserola.

Jaume Orpinell, Julio Garnica i Raüel Fiestas
 Foto: Daniel Sánchez

Quedem un altre dia per fer una sessió de tarda, amb la llum a la façana oest i més tard, al capvespre, buscar la transparència jugant amb la llum que genera Can Rectoret, és quan s’equilibren les llums artificials amb la del sol. És un dia ideal per fer fotografia, el cel és generós amb núvols de diferents tonalitats, de tant en tant es filtra la llum solar entre ells i ens regala imatges de cels grissosos. Acabem de fer la sessió pràcticamente a les deu de la nit, quan la llum de l’interior venç el sol, també hem acabat de documentar les diferents estances.

Ara, un cop acabat el reportatge, comença una part de la nostra feina no gaire coneguda, però igual d’important: el tractament digital de la imatge, és el moment en que els detalls esdevenen qualitat: la neteja de la totxana, l’ajustament de les perspectives, el fusionar diferents preses a través de les capes per obtenir detall a les llums i a les ombres, la d’eliminar reflexos indesitjats i taques al formigó… és el moment dels acabats “fotogràfics”.

Les càmeres idònies per fotografiar arquitectura són les de banc òptic (les de plaques), ens ofereixen la possibilitat de desplaçaments d’òptiques i la corresponent correcció de perspectives al moment de fer la fotografia, però ara, les càmeres digitals amb objectius desplaçables i els programes de tractament d’imatges ens ofereixen les mateixes sol·lucions, amb càmeres menys pesades. Després d’uns dies de treball a l’estudi anem comentant els retocs amb el Daniel, estem contents del resultat final.

  Can Rectoret
  Façana oest.

Quedem amb els arquitectes per ensenyar-los el reportatge, és el moment del lliurament de l’obra, ho fem amb un monitor gran i calibrat, és per no perdre’ns cap matís, cap detall i perquè és com s’ha de fer. Ens mostren la seva satisfacció per la feina. Nosaltres també n’estem.

PD: Podeu veure el reportatge complert a "Can Rectoret"

Jaume Orpinell

linia

Xocolatada, Xerrada i Visita a l'Exposició Francesc CATALÀ-ROCA amb Jaume Orpinell

EXPOSICIÓ FRANCESC CATALÀ-ROCA
Lloc de trobada: Nau Ivanow C/ Hondures, 28-30 (Barcelona)
Dia: Dissabte, 17 de setembre - 2011 a les 9:30h.
Preu:
5€ / persona
Més info:
info@jaumeorpinell.cat


linia
En aquesta edició

Foto de fons:
Can Rectoret
Arq. Raül Fiestas & Julio Garnica & Arnau Güal
Vallvidrera (Barcelona)
2011

linia

Especialitats de Jaume Orpinell

FotoGrafia
És l’àmbit dels teballs més personals, exposicions i projectes a realitzar.
-(+ info)-

FotoArxiu
Treballs amb arxius fotogràfics: exposicions, comissariats...
-(+ info)-

FotoBarcelona
Base d’imatges de Barcelona dels edificis més emblemàtics de la ciutat. 
-(+ info)-

FotoDigital
Digitalitzacions de tots tipus de plànols amb retoc digital.
-(+ info)-

FotoPaisatge
Reportages de paisatges urbans
i d’espais naturals.

-(+ info)-

FotoArquitectura
Reportatges de tot tipus d’obres i seguiment dels procesos constructius.
-(+ info)-

linialinia

Arxiu de Newsletters Jaume Orpinell Fotografia
1
· 2 · 3 · 4

 

Moltes gràcies per llegir aquesta informació                                                 © 2011 Jaume Orpinell.
Per a qualsevol informació relacionada amb aquest info, adreceu-vos a: info@jaumeorpinell.cat

Si no desitja seguir rebent comunicacions electròniques de Jaume Orpinell Fotografia,
fes click aquí

 
El Meu Blog