Si tens algun problema per veure aquest mail, el pots veure en línia / versió web
 

News: #002
La gestió dels drets d’autor a través dels Arxius Fotogràficslinia

El desembre de 2007 es va signar amb els hereus del Fons fotogràfic de Francesc Català-Roca, en Martí Català Pedersen i l’Andreu Català Pedersen, el dipòsit en règim de comodat de tot el llegat fotogràfic del seu pare a l’Arxiu fotogràfic del COAC, per un període de 15 anys renovables. En aquella època, el 2007,  era el responsable de l’Arxiu Fotogràfic del COAC i  vaig ser un dels interlocutors i responsable de les negociacions. Coneixia de feia temps l’obra de Català-Roca, en especial tot el que va fer d’arquitectura: els treballs per Coderch, Mitjans, Moragas, Bonet Castellana, Basso,Pratmarsó..., aquesta, l’arquitectura,  fou una de les raons  perquè el Fons Català-Roca arribés al COAC. Però potser una de les característiques, sense ser cap primícia, fou que des de l’Arxiu Fotogràfic es gestionarien els drets d’autor, per després amb posterioritat, fer la liquidació  de l'explotació amb els hereus.

Fa escassament un mes el MACBA acaba de rebre en dipòsit el Fons fotogràfic de Xavier Miserachs i les condicions són similars a les que es van pactar en el seu moment amb els fills de Català-Roca, és a dir, el Centre de Documentació del MACBA gestionarà els drets que generin les imatges en nom de les filles.

La gestió de drets pot  ser una bona alternativa a la venda de Fons, ja que moltes institucions no poden fer front al cost per una compra directa. En canvi gestionant els drets, els hereus aprofiten les estructures de consulta pública, uns dipòsits adients i sistemes de difusió professionalitzada, a més en continuen sent els propietaris i en treuen, també,  un rendiment. Alhora l'Arxiu pot difondre l'obra sense cap impediment legal i gaudeix del prestigi de tenir-lo en dipòsit.

A les habituals tasques d’un arxiu: recepció del material, desinfecció, restauració, instal·lació als dipòsits adequats amb controls de llum, humitat i temperatura, catalogació i difusió… ara, amb més èmfasi si cal, si pot afegir la gestió dels drets. Sovint als arxius havien deixat de banda participar en l'administració dels drets d'explotació (poc personal, maldecap en la gestió, una temàtica més econòmica que cultural...) i que ara ha resultat ser una opció que ha permès salvaguardar alguns fons fotogràfics.

Amb una bona promoció i difusió del contingut d’un Fons, aquest,  pot generar importants ingressos tant al propi Arxiu com pels hereus. En aquest sentit la informàtica pot facilitar molt la feina, ja que amb relativa facilitat es pot accedir arreu, però al mateix temps fa més complex el control  i la gestió dels drets d’autor.

El prestigi del fotògraf donarà més o menys valor al Fons dipositat i ens ajudarà a la difusió, que en definitiva és l’objectiu final de qualsevol arxiu.

(Aquesta 2na Newsletter neix d’un dinar davant La Nau Ivanow al Bar Hondures amb l’Andreu i la Núria).


Jaume Orpinell

Signatura del conveni de dipòsit del Fons Francesc Català-Roca a l'Arxiu Fotogràfic del COAC. Jaume Orpinell, Andreu Català-Pedersen i Martí Català-Pedersen. Barcelona, 5 desembre 2007.


linia

Xavier Miserachs. "Barcelona, 1962"
Home llegint al balcó de la "Pensión La Favorita", al carrer Arc de Sant Pau.

Format original: negatiu, b/n, 35 mm
Llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 España
Col·lecció MACBA. Centre d'Estudis i Documentació. Fons Xavier Miserachs.

Per sol·licitar una imatge adreceu-vos a arxiu@macba.cat / Referència: 120.


linia
En aquesta edició

Foto de fons
Textura
Guèiser Tatio (Atacama - Xile)
Febrer - març 2006

linia

Especialitats de Jaume Orpinell

FotoGrafia
És l’àmbit dels teballs més personals, exposicions i projectes a realitzar.
-(+ info)-

FotoArxiu
Treballs amb arxius fotogràfics: exposicions, comissariats...
-(+ info)-

FotoBarcelona
Base d’imatges de Barcelona dels edificis més emblemàtics de la ciutat. 
-(+ info)-

FotoDigital
Digitalitzacions de tots tipus de plànols amb retoc digital.
-(+ info)-

FotoPaisatge
Reportages de paisatges urbans
i d’espais naturals.

-(+ info)-

FotoArquitectura
Reportatges de tot tipus d’obres i seguiment dels procesos constructius.
-(+ info)-


linialinia

Arxiu de Newsletters Jaume Orpinell Fotografia
1
· 2

 

Moltes gràcies per llegir aquesta informació                                                 © 2011 Jaume Orpinell.
Per a qualsevol informació relacionada amb aquest info, adreceu-vos a: info@jaumeorpinell.cat

 
El Meu Blog