Si tens algun problema per veure aquest mail, el pots veure en línia / versió web
 

News: #003
Reportatge fotogràfic d'arquitectura: pas a paslinia

Tot comença amb l’esperada trucada o l’esperat mail de l’arquitecte que et demana si li pots fer un reportatge de la darrera obra. En aquesta ocasió rebo un mail del Raul, que junt amb el Julio estant acabant una obra a Vallvidrera. Feia temps me’n havien parlat, és un centre per a Joves que l’havien cremat en un acte vandàlic abans de la seva inauguració. Per exigèncias del client, l’Ajuntament de Barcelona, el nou centre és de nova planta i habia de ser un bunker però al mateix temps obert, segellat però permeable a l’ús veinal i al joves.

Quedem amb el Julio un divendres per la tarda a la benzinera que hi ha a l’Arrabassada, en deu minuts som al centre de Can Rectoret de Vallvidrera, l’edifici que s’ha de fotografiar. Només sortir del cotxe l’entorn em sorpren, estem a quinze minuts de Barcelona i la grissor del formigó allí es transforma en verds, blaus... el brugir dels cotxes és substituit pels sons de la natura.

La visita a l’obra és un dels moments més interessants i enriquidors del fotògraf d’arquitectura, l’arquitecte explica el seu projecte i sempre si detecta l’orgull de la feina que mostra, amb satisfacció m’explica el perquè de la xapa perforada a la façana i els seus efectes com a filtre de la llum a l’interior de l’edifici. Rebo les explicacions de l’ús de les estances, a cada pas que faig ja veig possibles enquadraments. Porto una petita càmera compacta digital, ara és la manera que faig servir per aprendre els apunts. Em quedo un moment sol, mentre el Julio acaba de donar les darreres instruccions al cap d’obra, i em situo en els ipotètics punts de vista. Segur, si finalment faig el reportatge, que hauré de fer com a mínim dos sessions fotogràfiques a l’obra: una a l’alba, amb el sol baix del matí i l’altre al capvespre, també a les darreries de la llum solar just quan s’equilibra amb la llum artificial de l’edifici. És un edifici de línies netes per tant, un sol vertical no l’afavoreix i per això l’elecció dels moments del dia crec que seran els més adeqüats.

Abans de donar per closa la visita amb l’arquitecte em mostra algunes fotos fetes per ells i m’ensenya la llibreta amb alguns esbossos, que haurien d’esdevenir fotografies. Ens acomiadem. Els hi haurem de passar un pressupost, si haurem, doncs treballo amb el Daniel Sànchez, també fotògraf i especialista, entre altres coses, en el retoc digital.

  Esbós de
  Can Rectoret
  Esbós de
  Can Rectoret


Els arquitectes ens accepten el pressupost

Amb el Daniel consensuem l‘equip que hem de portar. Fa temps que hem descartat treballar amb càmeres de banc òptic, les càmeres, fins fa uns anys, idònies per l’arquitectura (pels desplaçaments de l’òptica i la qualitat del resultat), per càmeres digitals que ara també es pot obtenir la mateixa qualitat. Treballem amb una 5D de Canon amb l’òptica 24mm desplaçable i la Hasselblad 500C amb respaldo digital amb un sensor de 4 x 4 cm.. Amb aquestes càmeres podem obtenir uns arxius de 60Mb i amb el tractament posterior informàtic corregir les perspectives.

Full de contactes. Fotos-apunts
de la visita prèvia a l'obra
amb els arquitectes.


El dimecres 11 de maig fem la primera sessió, aquesta vegada hem quedat primer amb el Raul a la benzinera, a Can Rectoret ens trobarem el Julio.

Un dia esplèndid per fer el reportatge.

(continuarà...)


Jaume Orpinell

linia
Taller d'iniciació a la Fotografia

Lloc: Nau Ivanow C/ Hondures, 28-30 (Barcelona)
Docent: Jaume Orpinell
Taller: 5 sessions (els dimecres) i 1 de pràctiques (un dissabte).
Places: 15   /últimes places /
Preu:
40€ inscripció
Més info:
info@jaumeorpinell.cat


linia
En aquesta edició

Foto de fons:
Can Rectoret
Arq. Raul Fiestas & Julio Garnica
Vallvidrera (Barcelona)
2010

linia

Especialitats de Jaume Orpinell

FotoGrafia
És l’àmbit dels teballs més personals, exposicions i projectes a realitzar.
-(+ info)-

FotoArxiu
Treballs amb arxius fotogràfics: exposicions, comissariats...
-(+ info)-

FotoBarcelona
Base d’imatges de Barcelona dels edificis més emblemàtics de la ciutat. 
-(+ info)-

FotoDigital
Digitalitzacions de tots tipus de plànols amb retoc digital.
-(+ info)-

FotoPaisatge
Reportages de paisatges urbans
i d’espais naturals.

-(+ info)-

FotoArquitectura
Reportatges de tot tipus d’obres i seguiment dels procesos constructius.
-(+ info)-

linialinia

Arxiu de Newsletters Jaume Orpinell Fotografia
1
· 2 · 3

 

Moltes gràcies per llegir aquesta informació                                                 © 2011 Jaume Orpinell.
Per a qualsevol informació relacionada amb aquest info, adreceu-vos a: info@jaumeorpinell.cat

Si no desitja seguir rebent comunicacions electròniques de Jaume Orpinell Fotografia,
fes click aquí

 
El Meu Blog